+36305207336 info@kkv-tuning.hu
A legnagyobb érték
A legnagyobb érték

Nem tagadom, régóta foglalkoztat, hogyan lehet a mikro- és kisvállalkozásokat „helyzetbe hozni”. Talán azért ez a kötödés, mert sok vállalkozás születésénél voltam ott a kilencvenes évek elején. Közgazdászként sokuknak segítettem a gondolkodásban, a vállalkozás elindításában. Közelről tapasztaltam meg a nehézségeiket, láttam, hogy a hit és a szaktudás ellenére milyen sokan mentek tönkre és persze lettek sikeresek is.

Klasszikusan egy vállalkozás nem nagyvállalatként indul, sokkal inkább mikrovállalkozásként a családtagok/barátok/szakmatársak bevonásával. Lépésről lépésre halad a növekedésben, ahol vannak olyan lépcsőfokok, amit nem minden vállalkozás tud sikeresen meglépni.

Az első ilyen lépés talán, amikor a saját munkavégzésünkre alapuló mikrovállalkozás keretéből kilépve munkaadók is leszünk.  Amellett természetesen, hogy az efféle növekedés terheit ki tudjuk-e termelni, szembesülünk azzal is, hogy feladatunkká válik a megfelelő munkaerő kiválasztása és manapság főképpen a munkaerő megtartása/pótlása. Megjelenik egy újfajta felelősség is, hisz nem csak a saját családunkért, hanem vállalkozásunkon keresztül a munkavállalóinkért is felelősekké válunk.

Úgy gondolom, hogy egy működő vállalkozás legnagyobb értéke a munkaerő. Ha nem jól választunk, ha nem együttműködő a csapat, a legdrágább és legkorszerűbb eszközökkel sem tudunk megfelelő eredményt elérni. Az a legkisebb vállalkozás számára is egyértelmű, hogy be kell ruházni gépekbe, berendezésekbe, hogy a megálmodott piaci pozíciót el tudják érni, meg tudják őrizni és növekedni is tudjanak. Az már nem annyira, hogy a munkavállalók fejlesztése, együttműködésük segítése is beruházást igényel, sőt ma azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások általában a munkaerő költségén próbálnak leginkább takarékoskodni. Pedig a munkaerőbe befektetett pénz és energia sokszorosan megtérül, csak nem olyan látványosan, ahogy egy csarnok felépül.

A vállalkozást a munkavállalók működtetik. Hiába a korszerű felszerelés, a legújabb technika, ha nincsenek hozzáértő, megfelelően elkötelezett és felelősségteljes munkavállalók, a technika csak holt tőke marad. Sokan azt gondolják, hogy a megfelelő munkaerőt az oktatási rendszernek kell biztosítani, ami részben igaz is. Hisz nagyon jó, ha a munkaerőpiacon magas színvonalon képzett munkaerőt találunk. De arról, hogy a felvett munkavállaló szakmailag tovább fejlődjön, a csapatunkba beilleszkedjen, jól érezze magát és elkötelezett legyen a vállalkozásunk fejlődése, növekedése irányában, nekünk kell gondoskodni. Nem elég elvárni az elkötelezettséget, nekünk kell kínálni a lehetőségeket.

Share This